1-5 maart 2010
Restaurant Week

    
De vaste bloglezer zal zich van vorig jaar onze culinaire ontdekkingstochten in het kader van de Restaurant Week nog wel herinneren. Dit jaar hebben we gekozen voor drie nieuwe restaurants, al was dat voor eentje alleen in een nieuwe opzet. De keuze viel deze keer op Hofstede Meerzigt in Zoetermeer, inTenz in Rijnsaterwoude en Proeverij Puur in Alphen a/d Rijn. Het concept van dineren voor € 25,- is ongewijzigd maar in de drie door ons bezochte restaurants waren er extra te bestellen gerechten op de kaart gezet. Om de vergelijking zuiver te houden hebben we daar geen gebruik van gemaakt.
Het begin op maandag in Zoetermeer had al een bijzonder tintje. Vlak naast de parkeerplaats was onlangs een nano geocache geplaatst en die hebben we eerst even gezocht en gelogd (log nummer 2321 bij Geocachen). We kregen in de prachtig verbouwde boerderij een wat klein tafeltje toegewezen op de bovenverdieping. De menukaart bevatte een extra tussengerecht en een extra nagerecht. Als aperitief hebben we een frambozenlikeur met mousserende witte wijn genomen. De amuse bestond uit een stukje kreeft met ingelegde komkommer en uiencompote en beloofde veel goeds voor de rest van de avond. Voor de wijn hebben we gekozen voor het wijnarrangement en zoals daar tegenwoordig in veel restaurants voor kan worden gekozen, was het in een BOB-vorm. Dat houdt een bij ieder gerecht passende wijn in maar dan met half gevulde glazen. Het broodmandje was deze keer niet voorzien van een plakje boter maar er werd op ons schoteltje een beetje olijfolie uitgeschonken. Het voorgerecht was een bombe van gemarineerde tonijn met drie bereidingen van venkel. Bij het hoofdgerecht hebben we geleerd dat een bloemstuk niet alleen een bosje bloemen is, maar ook een stuk uit de schouder van een rund. Het werd samen met een hamburgertje, gestoofde prei en gebakken sjalotten geserveerd. Chef-kok Alain en zijn keukenbrigade brachten hiermee een prima gerecht op tafel. Het nagerecht bestond uit een trio met een taartje van mascarpone, een paar partjes bloedsinaasappel en vanillesorbetijs.
Het minpuntje, dat we hier voor ons bezoek moesten noteren, was dat het tempo iets te hoog lag. Het pluspuntje was de spontaan vriendelijke maar niet overdreven bediening. Ook hebben wij genoten van de uitleg over de gebruikte druivensoorten bij onze glaasjes wijn.
Op woensdag zijn we naar Rijnsaterwoude gereden. Ook hier stonden er op de menukaart twee extra tussengerechten en een nagerecht, terwijl het BOB-wijnarrangement door de charmante gastvrouw Iñez als 'verantwoord tafelen' werd benoemd. Als aperitief kozen we voor een prosecco. De amuse was een aardappel/truffel soepje, dat wat vlak overkwam. Voor het voorgerecht stond er een totale opsomming van toegepaste ingrediënten op de kaart, die gebruikt was naast de mozaïek van zalm en kabeljauw. De door sommelier Marcel ingeschonken bijpassende wijn kreeg door de combinatie met de mousse van pepermakreel, het zeewier en de spekkoek van volkorenbrood en kruidnagelkaas een veel vollere en kruidigere smaak. Het hoofdgerecht bestond uit een een stukje jodehaas en sukade met uiteraard een toepasselijke garnering. Zo kregen we alweer een nieuw culinair begrip te verwerken, maar Iñez legde uit dat jodehaas (eigenlijk jodenhaas) een stuk vlees is uit de voorbout van een rund, voornamelijk van tussen de schouders. Het dankt zijn naam aan het feit dat Joden vlees uit de achterbout van een dier als onrein beschouwen. Maja was goed te spreken over de sukade, die erg smaakvol en superzacht was. Het nagerecht was een combinatie van citroentaart, granité van watermeloen en een 'kogel' van frambozen. Hoewel ik normaal gesproken niet zo'n liefhebber van citroen ben, smaakte het me prima.
Wij hadden nog een gesprek met Iñez over de naam van hun restaurant en dan vooral over de hoofdletter in het midden. Mijn suggestie dat haar naam er samen met de T van haar partner Tom de basis van was, werd niet volmondig bevestigd maar ook niet nadrukkelijk ontkend. Dus . . . . .
Bij ons diner op vrijdag in Alphen a/d Rijn werden we vergezeld door Rianne en Ben. Het voormalige Tuintje aan de Rijn was door de nieuwe eigenaren Gé en Peter geheel gerestyled maar door de glazen wand blijft het er wel gehorig. Naast de twee extra gerechten was er op de kaart voor het hoofdgerecht een keuze tussen vis en vlees mogelijk. Ook was er een BOB-arrangement voor de bijpassende wijnen. Als aperitief kozen we voor een prosecco met bloedsinaasappellikeur en de amuse was een tomatensoepje met basilicumroom. Het voorgerecht bestond uit bitterballen van kalfswang met toevoeging van een paar plakjes ham. Bij het hoofdgerecht was er twee maal een roodbaars met kreeftenstaartjes en gegrilde groene asperges en twee keer een Oosterse eend met roergebakken Chinese groenten. Het nagerecht was een tempura van banaan en sesamhoning samen met een bolletje kaneelijs. Rianne had duidelijk aangegeven dat ze haar toetje zonder honing wilde maar dat was in eerste instantie niet goedgegaan. Bij de tweede poging bleek dat men in de keuken geprobeerd had om de honing te verwijderen om daarna op een ander bord dezelfde banaan te serveren in plaats van even een nieuw nagerecht samen te stellen. Een minpuntje vond ik terug op de rekening waarop ik tot mijn verrassing een bedrag voor het broodplankje zag staan. Een ander verbeterpuntje was de bediening, die op ons wat afstandelijk overkwam. Zelfs het obligate: "Heeft het gesmaakt?" kon er niet van af.
Net als voorgaand jaar hebben Maja en ik onafhankelijk van elkaar de cijfers voor de reviews gegeven. Van de negen cijfers waren er twee afwijkend en dan nog maar met één puntje verschil. Voor ons was inTenz de beste, op korte afstand gevolgd door Hofstede Meerzigt, terwijl bij Proeverij Puur nog wel een aantal verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.

Terug naar WeblogTerug naar boven Startpagina