28-31 mei 2012
Cachen rond de Wieden

Het mooie weer en een cacherondje met 104 doosjes waren de aanleiding om er een paar dagen tussenuit te gaan. De caches liggen rondom de Wieden en dus hebben we eerst geprobeerd of er in Blokzijl bij ons vaste adres plaats was. Dat lukte niet en Maja vond al snel een andere B&B in Wanneperveen. Om 10:00 uur zijn we vertrokken en na een koffiestop tussen Almere en Lelystad waren we om 12:30 uur bij B&B Molenitsky. Eigenaresse Willeke was nog bezig maar we konden wel onze koelbox alvast in de kamer zetten. Daarna hebben we onze fietsen opgetuigd en zijn aan het eerste gedeelte van het cacherondje begonnen. Voor het mooie liggen de doosjes iets te dicht bij elkaar, sommige zelfs binnen een paar honderd meter. Je bent dan meer aan het af-en opstappen dan aan het fietsen.

2012-05-28-01
De eerste vondst tijdens ons cache-uitje rond de Wieden

We hebben ook nog een paar caches buiten het rondje om gezocht. Bij eentje was het op deze tweede Pinksterdag zo druk dat we die op een van de volgende dagen moeten gaan loggen. Ik heb het kokertje namelijk wel met een van mijn handen aan kunnen raken maar ik kon het risico niet nemen om het te voorschijn te halen.

2012-05-28-02
De drukte op de oostelijke Belterwiede

Op een andere cachelocatie was een jeugdig stelletje gezien hun passievolle activiteiten zeker niet van plan om snel te vertrekken en dus zijn we eerst op een terrasje in de buurt van een late maar wel uitgebreide lunch gaan genieten. Het was er zo druk dat we het aanbod van een ander stel om aan hun tafeltje aan te schuiven, dankbaar hebben aanvaard. Het tweede bezoek leverde een ontmoeting met een ander cacherspaar op n de vondst van de box. Daarna hebben het rondje richting de B&B vervolgd. Daar hebben we verder heel relaxed de avond doorgebracht. Maja had wat macaronisalade, die over was van de vorige dag, meegenomen en die hebben we voor ons diner gebruikt.
Na het ontbijt hebben we de route voor de dinsdag bekeken. We besloten om tegen de klok en de nummering in richting Giethoorn te fietsen. Het weer was aanvankelijk nogal frisjes met redelijk wat bewolking.

2012-05-29-01
Tussen Wanneperveen en Giethoorn

In Giethoorn hebben we koffie met een flinke krentenwegge genomen. Heel leuk was het door fietsers te bedienen draaibruggetje. Na het indrukken van een knop begon geheel automatisch een sirene te loeien, ging er een waarschuwingslamp voor de booteigenaren branden, draaide het brugdek tot op zijn oplegpunten en gingen de slagbomen omhoog. Na het passeren verliep dat proces in omgekeerde volgorde.

2012-05-29-02
Maja fungeert als brugwachtster

Op het stuk naar Dwarsgracht kwamen we langs verschillende bekende kluunplekken uit mijn toertochten. Zo lag er nu een cache vlak naast een plek waar ik op 30 december 2010 een flink stuk heb moeten klunen om op de Beulakerwiede te kunnen komen.

2012-05-29-04
De kluunplaats uit de Natuurtocht Dwarsgracht

In Dwarsgracht hebben we geluncht bij de Otterskooi, een bekend ontmoetingspunt voor schaatsers en bovendien de stempelpost uit de eerdergenoemde tocht.

2012-05-29-05
Het fietspad naar de Otterskooi

Tijdens onze lunch op het terras brak de zon door en daardoor werd de temperatuur ook meteen een stuk aangenamer. Via de Thijssengracht zijn we naar Blokzijl gereden.

2012-05-29-06
Een schilderij van dakpannen

Daar hebben we op een terras, bekend van een cache-event, wat gedronken. Bij onze tweede DNF van de dag hadden we een ontmoeting met een cachestel, dat daar in de buurt op een camping stond. Ze liepen nog even mee naar de volgende locatie om daar wel succesvol te zijn. We besloten om het cachen bij Jonen te stoppen om daar het pontje te nemen en door te rijden terug naar de B&B. Onderweg kwam Maja met het idee om eerst ergens een hapje te gaan eten en daarna pas terug te gaan. Dat lukte uiteindelijk bij een paviljoen aan het water waar we eerst op het terras en tijdens het hoofdgerecht binnen hebben gezeten.

2012-05-29-09
Ons voorgerecht bij paviljoen Aan 't Wied

Daarna zijn we teruggereden naar Wanneperveen om verder de avond heerlijk rustig door te brengen en de volgende cachedag voor te bereiden.
De woensdag leek eigenlijk heel veel op de dinsdag. Het begon bewolkt en een beetje frisjes. Rond de middag brak de zon door en werd het geheel wat aantrekkelijker. We hadden een route met de klok mee en zijn begonnen op het punt waar we maandag de nummering van de caches hadden onderbroken. Het eerste deel ging naar Belt Schutsloot, waar we langs het overbekende smalle fietspaadje op een terrasje een kopje koffie hebben gedronken. Daarna zijn we via Heetveld naar Sint Jansklooster gereden. Bij de Monnikenmolen hebben we weer een kopje koffie gedronken en heeft Maja een pak speltmeel gekocht. Op een volgende cachelocatie werden we aangesproken door een cacher, die met zijn dochter een cacheplekje was wezen checken. Net als wij had hij daar ook niets kunnen vinden. Later bleek dat net die dag het kokertje een stukje was verplaatst. Na het uitwisselen van wat gegevens en het gebruikelijke geokletsen zijn zij naar het bezoekerscentrum van de Wieden gereden, terwijl wij nog een tussenliggende cache hebben gezocht.

2012-05-30-01
Geokletsen en gegevens checken

Wij hebben onze tocht vervolgd en zijn weer via het pontje bij Jonen en Giethoorn richting de B&B gereden. In de polder waren veel ooievaarsnesten te zien. De meesten waren onbewoond ondanks de aanwezigheid van verschillende ooievaars langs de slootkanten en in de weilanden. Entje was er zo vriendelijk om even te komen poseren.

2012-05-30-02
Gewend aan de fietsende toeristen

Op een terrasje hebben we door het ontbreken van een paar cijfers de plaats van een van bonus-caches zitten gokken. Het leek op de kaart van de GPSr wel wat en het lag bovendien op onze route. Uiteraard zijn we er even gaan kijken en hebben we daar inderdaad de box gevonden. Voor het diner had Maja een restaurant in Giethoorn uitgekozen en tot onze verrassing waren we de enige bezoekers. Na een goede maaltijd hebben we de rest van de avond relaxed doorgebracht. Voor een van de andere bonus-cachen hadden we ook niet alle gegevens en met wat gokwerk en enige deductie heb ik een mogelijk plekje voor de doos bepaald.
Na het ontbijt en het uitchecken heb ik de auto ingeladen en de fietsen op de drager gezet. De weersvoorspelling was een stuk ongunstiger dan die van de voorgaande dagen en dus besloten we om het restant van de caches met de auto te gaan doen. Dit was mede ingegeven door de locaties van de doosjes, die meestal pas na een wandeling waren te bereiken. Als eerste zijn we het gokwerk van de voorgaande avond gaan checken. Het oogde meteen goed toen er ter plaatse al een mooie parkeerplek was. Het werd nog beter toen we er ook nog het cachedoosje vonden. Daarna zijn we doorgereden naar het bezoekerscentrum in Sint Jansklooster, waar we op het terrein van Natuurmonumenten het kokertje niet konden vinden. We hebben onszelf maar getroost met een kopje koffie. Daarna zijn we via diverse cachelocaties naar Muggenbeet gereden, waar we in het 'beroemde' restaurant Geertien van een uitgebreid lunchgerecht hebben genoten. Intussen viel het water met bakken uit de hemel, maar we wilden nog n cache graag doen. In de stromende regen heb ik op mijn slippers de box snel weten te vinden en na het loggen in de auto weer even snel terug kunnen plaatsen.

2012-05-31-01
De laatste cachevondst tijdens ons cache-uitje rond de Wieden

We zijn daarna naar huis gereden waar we door wat files rond Utrecht om ongeveer 17:15 uur arriveerden. Na telling bleek dat we gedurende deze dagen 118 caches hadden gevonden en zowel ons dagrecord als ons maandrecord hadden verbeterd. Dat staat nu op 48 respectievelijk 193 stuks. Nu nog even een paar dagen uittrekken om alle logjes te registreren.

Terug naar WeblogTerug naar boven Startpagina

15 mei 2012
Een excursie met oud-Spanbeton

Na terugkomst van onze vakantie op Gran Canaria zat er in een paar mailboxen een mailtje van mijn oud-collega Heleen met een uitnodiging om met een aantal andere voormalige collega's een bezoek te brengen aan de montage van prefab liggers bij het project Westrandweg in Amsterdam. Dit is de verlenging van de A5 en verbindt de kruising A5/A9 met de nieuwe Coentunnel. Uiteindelijk kwam deze dag als beste in de planning uit en werden Ad, Jaap, Simon, Thijs en mijnpersoontje door Kees en Heleen in het informatiecentrum van Rijkswaterstaat ontvangen met een kopje koffie en een gebakje. Naast het uitwisselen van de laatste persoonlijke gegevens gaf Kees de nodige informatie over dit project, waarmee wederom door Spanbeton geschiedenis wordt geschreven. Er werd speciaal een nieuw profiel ontwikkeld en van deze zogenaamde PIQ-liggers zijn er 850 stuks geproduceerd. Bovendien zaten in deze opdracht de langste ooit in Nederland geproduceerde prefab liggers. Ze overspannen in KW 511 met hun lengte van 61,75 meter onder een hoek van 45 de Haarlemmerringvaart. Wij zouden een kijkje gaan nemen bij de montage van de liggers in een van de laatste velden van KW 520, een viaduct van 3,3 kilometer lengte dat op een hoogte van 12 meter boven het maaiveld het laatste stuk naar de Coentunnel vormt. Deze montage wordt uitgevoerd met een speciaal voor dit project ontwikkelde hulpbrug, die de lengte van twee velden heeft. De liggers worden op het laatste veld door de Launching Girder van de aanvoerwagen getild en via loopkranen in de hulpbrug boven het te monteren veld gebracht. Daar wordt de ligger zijdelings verplaatst tot boven zijn uiteindelijke plek waar het montagepersoneel hem met uiterste precisie op zijn steunpunten laat zakken. Vermeldenswaard is nog dat de aanvoerwagens vanwege het ontbreken van voldoende draaigelegenheid het stuk van zo'n drie kilometer vanaf de tijdelijke opslag naar het te monteren veld over het reeds aangebrachte viaduct achteruitrijden.

2012-05-15-04
voorzichtig achteruit manouvreren met zo'n gigantische ligger

2012-05-15-06
Jaap (JKR), Thijs (MPE), Simon (SJS), Heleen (HDK), Ad (OUD), Kees (CQU) en George (LOO)

2012-05-15-01     2012-05-15-02
langzaam laten zakken . . . . . . . . . . bijna op de juiste hoogte

Als afsluiting van de excursie hebben we gezamenlijk geluncht. Buiten Heleen en mijzelf bestond de rest van het gezelschap uit techneuten en dus waren tijdens de lunch de gespreksonderwerpen naast de persoonlijke berichten en het bespreken van het wereldnieuws nog steeds van een hoog technisch gehalte.
Ik wil Ad bedanken voor het initiatief en Kees en Heleen voor de organisatie van deze bijzonder geslaagde mini-renie.

Terug naar WeblogTerug naar boven Startpagina

1 mei 2012
Opgroeien in onze wereld

Na de geboorte van onze kleinzoon Joris, die overigens een prachtige tekst op zijn kleding heeft staan, werden we ook in onze tuin geattendeerd op beginnende levens.

2012-04-27-01
Joris, wel even je best doen !

Bijna tegelijk met de komst van Joris bemerkten we de aanwezigheid van jonge koolmeesjes in het nestkastje aan onze gevel. De ouders vliegen af en aan met voedsel en het gepiep (gebedel) van de jongen klinkt aldoor luider.

2012-04-30-03     2012-04-30-06
"Ik heb weer wat in hun snaveltjes gedropt . . . . . . . . en ga nu vlug op weg voor een volgend hapje."

Een paar dagen voordat Joris zich aankondigde, had Maja een hangende groeizak van Agnes gekregen met daarbij een zakje met zaadjes van de korenbloem. De gevulde groeizak hebben we een plekje op de muur bij de keuken gegeven en ook daar is het ontluikende leven zichtbaar.

2012-05-01-01

Zo is er nog niet veel te zien,

2012-05-01-04
maar aan de binnenzijde is de eerste groei zichtbaar.

Binnen een tijdsbestek van een paar dagen zijn wij zo geconfronteerd met het begin van een nieuw leven in de mensen-. de dieren- en de plantenwereld.

Terug naar WeblogTerug naar boven Startpagina