7 - 9 mei 2014
Het fietsuitje met Ria en Gerrit

Voor ons jaarlijkse fietsuitje werd als eerste bestemming door Ria de Kennemerduinen genoemd. Na enig overleg werd het natuurreservaat tussen Haarlem en Zandvoort met die naam vervangen door het duingebied bij Kennemerland. Maja vond een geschikte B&B in Egmond-Binnen. We vertrokken bijna gelijktijdig en we kwamen ook bijna op hetzelfde tijdstip bij het Peperhuis aan, waar we hartelijk werden ontvangen door eigenaar Erik. Een van de kamers was al beschikbaar voor onze bagage en na een kopje koffie/thee zijn we op de fiets gestapt voor een multi door het duingebied. Er stond een stevige wind maar de wolken maakten al snel plaats voor een zonnetje. Voor onze lunch kwamen we uit bij een strandtent in Castricum aan Zee. Het duurde even voordat we ons hapje kregen maar het plekje in het zonnetje op het terras maakte dat wel weer een beetje goed. Erik had ons ge´nformeerd over de restaurants in het dorp en de keus viel op Chantal, op wandelafstand van de B&B. Het zes-gangen proeverijmenu smaakte ons prima, terwijl er goed rekening werd gehouden met de wensen van Maja.

2014-05-07-01
Het tellen van het aantal treden.

2014-05-07-02
De lunch achter het glas in Castricum aan Zee.

2014-05-07-03
Deze waterinlaat in de waterleidingduinen heet De kwal.

2014-05-07-04
Gerrit checkt de temperatuur van het water.

2014-05-07-05
EÚn van de bollenvelden met nog wel kleurige bloemen.

Na het uiteraard veel te uitgebreide ontbijt werden alle mogelijke weerstations geraadpleegd. Op een gegeven moment waren er op vier telefoons vier verschillende weersverwachtingen te zien. Uit het overleg kwam een wandeling vanuit de B&B in de richting van de duinen als beste mogelijkheid. We konden dan meteen de te maken dinerreservering combineren met het zoeken naar wat caches. Dat is goed gelukt en na terugkomst bij de B&B zijn we op de fiets gestapt om in Limmen het eindpunt van de multi van gisteren te bezoeken en meteen wat ander cachewerk te doen. Het kostte wel enige moeite om een lunchadres te vinden. Pas na informatie van een inwoonster kwamen we in een soort van huiskamerrestaurant terecht. Tijdens de lunch werd de weerssituatie nauwlettend in het oog gehouden. De regen kwam echter toch iets te vroeg en een snelle terugrit voorkwam niet dat we enigszins nat in de B&B arriveerden. Na het eerste droogwerk hebben we de tijd gedood met een spelletje kaarten. Na een spannend verloop behaalde Gerrit de overwinning via een erg scherpe laatste ronde. Voor het diner in Gasterij Nieuw Westert hebben we de auto genomen. Dat was maar goed ook want in de loop van de avond begon het echt te hozen. Voor het voorgerecht hebben we gekozen voor een proeverij van verschillende gerechtjes. De vraag voor een toepasselijk wijntje kon door de diversiteit niet helemaal ingevuld worden maar werd opgelost door twee glaasjes met een witte en een rode wijn.

2014-05-08-01
Het cachedoosje wordt weer netjes teruggeplaatst.

2014-05-08-02
De truc met de schoenveter.

2014-05-08-03
De twee glaasjes wijn bij de etagŔre met voorgerechtjes.

2014-05-08-04
Ook het hoofdgerecht was uitstekend verzorgd.

Na het weer uitgebreide ontbijt hebben we de de bagage ingeladen en bij de koffie hebben we de weersverwachtingen in de gaten gehouden. Zoals al vermeld verbleven we in het Peperhuis in de Peperstraat en daarom kregen we van Erik een 'gepeperde' rekening. Daarna zijn we op de fiets gestapt voor een ritje naar de andere Egmonden. Al snel waaiden de wolken weg en fietsten we onder een blauwe hemel. De wind was nog steeds aan de stevige kant en tussen Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee hadden we hem pal tegen. Voor de koffiepauze vonden we een plekje uit de wind op een zonnig terras. Door zijn deelnames aan de sportwedstrijden kende Gerrit in dit kustdorp de weg op zijn duimpje en wees ons op diverse karakteristieke punten. Voor onze laatste cache vˇˇr de lunch moesten we een stukje over een zandpad en door de duinen lopen. Op de terugweg waren er wel al wat wolken boven zee te zien. Toen we echter achter het glas van een strandtent zaten voor onze lunch, trok het plotseling helemaal dicht. De app's op de telefoons gaven een beeld van zware buien, die meer dan een uur aan zouden houden. Dat klopte in de praktijk helemaal en dus hebben we maar heel uitgebreid zitten lunchen. Ria en Gerrit wilden op tijd weer in Zwammerdam zijn en toen het bijna droog was, is Gerrit de auto gaan halen. Bij zijn terugkeer was het intussen gestopt met regenen waarna wij op de fiets naar onze auto in Egmond-Binnen zijn gereden. De terugritten verliepen verder zonder problemen en zo kwam er een einde aan een geslaagd uitje. Al moesten we daarvoor onze activiteiten wel een beetje om de buien heen plannen.

2014-05-09-01
Een korte wandeling door de duinen.

2014-05-09-02
Boven de woeste zee zijn de eerste wolken zichtbaar.

Terug naar WeblogTerug naar boven Startpagina