Geocaching (geo=aarde caching=verbergen)

Wat is het?
Kort gezegd: verstoppertje spelen via internet. Iemand verstopt iets (een cache) en vertelt op internet waar je het kunt vinden. Het wordt verteld in de vorm van coördinaten, dus x graden Noorderbreedte en y graden Oosterlengte. Om de cache te vinden, is het handig over een apparaatje te beschikken dat werkt via satellieten en GPSr heet, maar het hoeft niet per se. De meest geocachers hebben wel een GPSr.

Wat is een cache?
Een cache is een waterdicht kistje, doosje, bakje met spulletjes erin. Als je de cache vindt, mag je er wat uit halen, maar je dan moet er ook iets in stoppen. Ruilen dus, maar het hoeft niet. Ook zit in de cache een logboekje. Voor de meeste cachers is dit het belangrijkste. Je schrijft erin wie je bent en wanneer je de cache hebt gevonden. Het logboekje bevat dus een bewijs dat je geweest bent. Het is ook de bedoeling dat je op internet meldt, dat je de cache hebt gevonden.

Wat is er leuk aan?
De meeste mensen die iets verstoppen, doen hun best om dat te doen op bijzondere plekken: meestal een mooi bos, maar ook vele andere locaties mogen er zijn. Als je van wandelen houdt zoals ik, kun je goed aan je trekken komen en dat op plekken waar je anders nooit zou komen. En het bijzondere: je loopt niet doelloos, je bent op zoek naar iets. Daardoor kijk je anders om je heen dan je normaal zou doen. Ook het uiteindelijk vinden van de cache geeft voldoening.

Is het duur?
Elke hobby kost geld, dus ook geocachen. Het meeste geld ben je kwijt aan reizen, tenzij je alleen dicht bij huis blijft. Als je echter veel aan geocachen doet, raken caches bij je in buurt op en moet je verder van huis. Een gemiddelde geocacher gaat er 2x per week een dagje op uit, rijdt daarbij 300 km, dus reken maar uit. Ik ken een geocacher die enige jaren geleden in vier maanden 15.000 km heeft gereden alleen maar om te geocachen. Die is dus flink duur uit. Behalve reizen is er de eenmalige aanschaf van een GPSr in prijs variërend van € 100,- tot € 1000,-.

Is het geschikt voor kinderen?
Onder de geocachers bevinden zich heel wat gezinnen die er met zijn allen geregeld op uit trekken om te geocachen. Natuurlijk zijn niet alle caches geschikt voor de kleintjes, maar dat kun je van tevoren lezen op de beschrijvingen van de caches.

Is er kans op verslaving?
Absoluut! Veel geocachers geven desgevraagd toe verslaafd te zijn aan hun hobby. Weet dus wel waar je aan begint, als je besluit een GPSr te kopen.

Kun je je vrienden nog onder ogen komen?
Zeker. Sterker nog: je kunt ze meenemen om ze eens kennis te laten maken met deze hobby. Vermijd om teveel over geocachen te praten, hoewel de neiging sterk zal zijn om het wel te doen. Vind een balans tussen je enthousiasme en je behoefte aan vrienden.

Zijn geocachers natuurvriendelijk?
Natuurlijk! Hoe kun je het vragen? Bij het geocachen is het juiste de bedoeling zo respectvol mogelijk met de natuur om te gaan. De plekken om caches te verbergen worden met de grootste zorgvuldigheid gekozen. Er wordt soms samengewerkt met boswachters om geschikte plekken te vinden. Ook moet men van beheerders van natuurgebieden toestemming hebben voor het plaatsen van caches.

Informatie algemeen
De internationale internetsite waar alle informatie op staat heet: www.geocaching.com. Hier staan alle caches uit de hele wereld geregistreerd plus door wie ze gevonden zijn. Ook de caches die in Nederland zijn geplaatst, kun je hier bekijken. Niemand heeft de Nederlandse caches trouwens nog allemaal gevonden.

© Williii Carrotte

Terug naar boven Terug naar Geocachen Startpagina